Periodontoloji Anabilim Dalı

Periodontal hastalıklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yaygındır ve küresel nüfusun yaklaşık % 20-50'sini etkiler. Yetersiz oral hijyen, sigara ve diyabet periodontal hastalıkların ana risk faktörlerindendir. "Gingivitis", diş eti hastalıklarının başlangıç aşamasıdır. Bu aşamada diş etleri kanar ve hastalık sadece diş etlerini tutmuştur. Bu aşamada tedavi edilmeyen hastalık daha derin dokulara ilerleyip, dişleri destekleyen alveol kemiğine ulaşır ve "Periodontitis" ismini alır. Bir süre sonra diş, etrafını saran destek dokulardaki kayıplar nedeniyle sallanmaya başlar. Bu durum dental implantlar etrafında da görülebilir. "Peri-implant mukozitis" aşamasında, implant çevresi yumuşak dokularda tutulum olurken, "Peri-implantitis" aşaması, implant çevresindeki kemik dokunun kayba uğradığı durumdur.  Dişleri ve dental implantları destekleyen sert ve yumuşak dokuların sağlığını korumak ve hastalıklarını tedavi etmek Periodontoloji Anabilim Dalı'nın çalışma alanlarıdır. Bu kapsamda diş ve implant çevresindeki hastalık nedeniyle kaybedilen destek dokuların yeniden oluşturulmasında "Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu" prensipleri kullanılarak tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca sert ve yumuşak dokudaki yetersizlikler de yine yapılan tedaviler ile düzeltilebilmektedir. 

"Dişeti çekilmeleri" de toplumda sıklıkla rastlanan sorunlardandır. Açığa çıkan kök yüzeyi hassasiyet, ağrı ve estetik kaygılar gibi sorunlara yol açar. Periodontal Plastik Cerrahi yöntemleri kullanılarak bu çekilmeler tedavi edilebilir. Ayrıca Otojen Kan ürünlerinin (PRF) kullanımı, dişeti estetiği (pembe estetik), implantoloji, peri-implant hastalıklar, LASER, sistemik-periodontal durum ilişkisi konuları bölümümüz ilgi alanına girmektedir.

Bunların yanı sıra bölümümüz, toplumun ağız ve diş sağlığının korunması amacıyla çalışmalara katılmaktadır. Bölümümüzce "Mezuniyet öncesi eğitim" kapsamında “Diş Hekimliği” ve “Diş hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi” kapsamında “Periodontoloji Uzmanlık Eğitimi” teorik ve uygulamalı dersleri yürütülmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI

Öğretim Üyesi Adı e-posta

Prof. Dr. Mustafa TUNALI

Anabilim Dalı Başkanı

mustafatunali@comu.edu.tr
Prof. Dr. Esra ERCAN esraercan@comu.edu.tr
Doç. Dr. Raif ALAN raif.alan@comu.edu.tr
Araştırma Görevlisi Javid İSAYEV javid.isayev@comu.edu.tr
Araştırma Görevlisi Berfin CANPOLAT berfin.canpolat@comu.edu.tr
Araştırma Görevlisi Eyşan ÇETİNKAYA eysan.cetinkaya@comu.edu.tr
Araştırma Görevlisi Ceren PALALI ceren.palali@comu.edu.tr
Araştırma Görevlisi Emre Can BAYRAK emrecan.bayrak@comu.edu.tr
Araştırma Görevlisi Ebrar KOÇAK ebrar.kocak@comu.edu.tr