Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Diş Hekimliği Fakültesi

Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı

Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Tanıtımı

Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı; erişkin bireylerde mevcut çürüklerin tedavileri başta olmak üzere, diş hastalıklarının önlenmesine yönelik koruyucu uygulamalar, kırık, gelişimsel ve kalıtsal diş renk ve şekil bozuklukları gibi çeşitli nedenlerle ihtiyaç duyulan estetik restoratif işlemler ve renklenmiş dişlerdeki tüm beyazlatma uygulamaları ile ilgilenen bilim dalıdır.

Kliniğimizde;

  • Farklı nedenlerle (çürük, travmaya bağlı kırılma vb.) diş dokusunda meydana morfolojik değişiklikler restoratif dolgu materyalleriyle tedavi edilmektedir. Bu amaçla dental amalgam, kompozit rezin ve cam iyonomer gibi farklı dolgu materyalleri tercih edilebilmektedir.
  • Yetişkin hastalarda koruyucu (çürük önleyici) uygulamalar,
  • Travma sonrası diş kırıklarında estetik girişimler,
  • Diastema (dişlerin arasında olması gerekenden çok daha fazla veya orantısız boşluklar olması) kapama uygulamaları,
  • Diş hassasiyeti tedavileri,
  • Diş beyazlatma uygulamaları,
  • Kompozit-porselen veneer ve inley-onley gibi estetik diş hekimliği uygulamaları,
  • Endodontik tedavili dişlerde kanal içi post uygulamaları, kliniğimizde yapılan restoratif uygulamalar arasındadır.

İlk muayene sonrasında kliniğimize yönlendirilen hastaların, restoratif tedaviler açısından genel ve ağız içi değerlendirmesi yapılır, tedavi planlaması ile ilgili hasta bilgilendirilerek, onayı alındıktan sonra tedavisi ve devamında hasta takibi gerçekleştirilir. Restoratif Diş Tedavisi Kliniğimize gelen hastalarımıza, bilim ve teknolojideki son gelişmeler takip edilerek güncel tedavi seçenekleriyle hizmet verilmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

1. Randevuma gelmeden önce dikkat etmem gereken konular nelerdir?
 Anestezi gerekliliklerine bağlı olarak Restoratif Diş Tedavisi klinik muayene ve tedavi randevularınıza gelirken mutlaka tok karnına
gelmelisiniz. Ayrıca Restoratif Diş Tedavisi kliniğinde tedavilerinizin başlayabilmesi için Periodontoloji kliniğindeki tedavilerinizin tamamlanmış olması gerekmektedir.
2.Kronik rahatsızlıklara bağlı olarak her gün kullandığım ilaçlarımı randevudan önce kesmeli miyim?
 Hayır. Restoratif Diş Tedavisi Kliniğindeki ilk randevunuzda, hekiminiz gerekli gördüğü taktirde ilgili kronik hastalığınız ve planlanan diş tedavisi ilişkisine göre doktorunuzla iletişime geçerek ilaç kullanımı konusunda karar verir.
3.Dolgu işlemi öncesinde diş uyuşturulur mu?
Tedavi uygulanacak dişteki çürüğün derin ve/veya geniş olması ya da çürükten bağımsız olarak, işlem alanının dişin içindeki canlı dokuya (pulpa) yakınlığına göre anestezi uygulamalarına karar verilmektedir. Bölgesel olarak diş ve çevre dokular lokal anestezi tekniği ile uyuşturulmaktadır. Gerek duyulmadığı taktirde anestezi uygulaması yapılmadan da restoratif işlemler yapılabilmektedir.
4.Uyuşukluk hissi ne kadar sürer?
 Anestezi uygulanan bölge yaklaşık 2-4 saat boyunca hissizdir. Bu nedenle ısırmaya bağlı yanak içi ve dudakta yara oluşmaması için hissizlik geçene kadar yeme ve içme önerilmez.

5.Dolgu yapıldıktan hemen sonra nelere dikkat etmeliyim?
Anestezi uygulanan işlemlerde his kaybı tedavi sonrasında bir süre daha devam etmektedir. Bu nedenle ısırmaya bağlı yanak içi ve dudakta yara oluşmaması için hissizlik geçene kadar yeme ve içme önerilmez. Uyuşukluk bittiğinde ise tedavi edilen dişe ve çevre dokularına bir süre daha (1-2 gün) dikkat edilmeli, çok soğuk-sıcak yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Dolgu yapılan dişi bu süre içerisinde sert çiğneme kuvvetlerine karşı korumak gerekmektedir.
6.Dolgu işlemi sonrasındaki günlerde ağrı olur mu?
Restorasyon sonrasında dişteki madde kaybı miktarı ve diş pulpasının durumuna bağlı olarak bir süre (yaklaşık 3-4 hafta ve
azalan tarzda) geçici hassasiyetler gözlenebilir. Özellikle dişin içerisindeki canlı sinir (pulpa) dokusuna çok yaklaşıldığında veya bu canlı sinir dokusunda çok küçük açılmalar oluştuğunda uygulanan pulpa örtüleme (kuafaj tedavisi) sonrası bu hassasiyet daha belirgin olabilir. Uygulamaların detayları ve olası ağrı süreci hekiminiz tarafından anlatılacaktır.
7.Diş dolgusunun ömrü ne kadardır?
Yapılan dolguların başarısı, dolgu yapılan dişin tutuculuğuna, kaldırılan çürük dokusunun miktarına ve hastanın ağız bakım
alışkanlıklarına göre değişmektedir. Gerekli hekim kontrolleri ve oral hijyen alışkanlıkları sağlandığında dolgular yıllarca dişler üzerinde kalabilmektedir.
8.Dolgu yapılan diş tekrar çürür mü?
Uygulanan tedavilerden bağımsız olarak dişlerde daima yeni çürükler oluşabilir. Hatta hastaların dolgu yapıldıktan sonra dişlerini daha dikkatli bir şekilde temizlemeleri, çürük riski tablosuna göre hekimin önerdiği oral hijyen uygulamalarına (Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı, diyetin kontrolü, ileri çürük önleyici uygulamalar vb.) daha fazla uymaları gerekmektedir.
9.Hangi diş macununu kullanmalıyım?
Piyasada farklı etkilere sahip diş macunları bulunmaktadır. Hekim muayene sonrasında hastanın ihtiyacına göre kullanması gereken diş macunu hakkında hastayı bilgilendirebilir. Tedaviden sonra hekiminize danışabilirsiniz.
10.Gebelik durumu dolgu tedavilerine engel midir?
Diş Hekimliği tedavi uygulamalarında işlemin tipi, ortaya çıkarabileceği stres, kullanılan anestezik ve antibiyotik tipi, önerilecek ilaçlar, radyografi uygulamaları, gebeliğin geldiği aşama (1,2 ve 3 trimestre) açısından birçok risk doğurabilmektedir. Ortaya çıkabilecek gebelik komplikasyonlarının önüne geçebilmek için ilgili diş hekiminin ve röntgen teknisyenin bilgilendirilmesi gerekmektedir.
11.Diş beyazlatma tedavileri sonrasında nelere dikkat etmeliyim?
Beyazlatma sonrası yaklaşık 2 gün yani 48 saat boyunca (ideali 7-10 gün) çay, kahve, sigara, kola, kırmızı şarap, asitli içecekler ve renkli yiyeceklerden uzak kalmak gereklidir, çünkü yapılan beyazlatmanın etkisi dişin iç dokularında devam etmektedir. Bu süre zarfında da renkli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
12.Diş beyazlatma işlemi sonrasında hassasiyet oluşur mu?
Bütün beyazlatma jelleri az veya çok hassasiyete sebep olabilir. Bu, kişiden kişiye değişebilir, soğuk veya sıcak içeceklerle birlikte gelişebilir. Hassasiyet durumunda diş hekiminin uygulayacağı florür uygulaması bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Ayrıca hassasiyeti azaltmak için içerisinde potasyum nitrat ve yüksek oranda florür bulunduran diş macunları da kullanılabilir. Bu uygulamaların detayları hekiminiz tarafından anlatılacaktır. Tedaviden sonra oluşan hassasiyetler için lütfen hekiminize başvurun.
13.Diş beyazlatma sonrasında dişlerim eski rengine döner mi?
Beyazlatma sonrasında dişlerde 6 ay-2 yıl arasında eski rengine geri dönüş olabilir. Bu süre hastaların beslenme alışkanlıkları ve diş yapısına göre farklılık gösterebilir. Beyazlatmadan 6 ay sonra dişler kontrol edilmeli, gerekirse diş taşı temizliği, polisaj/parlatma tedavileri yapılabilir ya da evde yapılan beyazlatma yöntemi yılda bir sefer uygulanabilir. Dişlerin beyazlığını uzun süre korumak için hasta ağız bakımına özen göstermelidir.
14.Ön bölgedeki dişlerime yapılan estetik dolgu sonrasında nelere dikkat etmeliyim?
Dolgu yapılan dişlerle sert şeylerin ısırılmaması, kabuklu yiyeceklerin kabuklarının kırılıp açılmaması önerilmektedir.
Özellikle kahve gibi oldukça boyar nitelikteki içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması ya da tüketildikten hemen sonra dişlerin fırçalanması önerilmektedir.

 

 

RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI

Öğretim Üyesi Adı e-posta

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet BULDUR

Anabilim Dalı Başkanı

mehmetbuldurcomu.edu.tr

Doç.Dr. Tuğba MİSİLLİ tugbamisillicomu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Gizem AYAN gizem.ayancomu.edu.tr