Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Diş Hekimliği Fakültesi

Radyoloji Anabilim Dalı

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı, merkezimize başvuran hastaların ilk olarak karşılandığı; teşhis ve tedavi planlamalarının yapıldığı kliniktir.
Hastalarımız, şikayetleri doğrultusunda tedavilerine başlanmadan önce Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi kliniğinde muayene edilerek gerek görüldüğü takdirde radyografileri alınmak üzere radyoloji ünitesine yönlendirilirler.

 

Doğru Teşhisin ve Tedavi Planlamasının Önemi

Başvuran hastaların ilk muayenelerinde öncelikle sistemik hastalıkları olup olmadığı ve sağlıklı bir anamnezi (tıbbi özgeçmişi) ve geçirdiği rahatsızlıkları öğrenilir. 
Sistemik rahatsızlığı olan hastalarımızın tedavileri esnasında herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşmamaları açısından ilk muayene ciddiye alınması gereken önemli bir konudur. 

Bu muayene esnasında alınan bilgiler doğrultusunda hastalarımızın sağlık durumlarına uygun olarak tedavi planlaması yapılır ve ilgili kliniklere yönlendirilir. Yapılan tedavi planlamasının yaklaşık 6 ay sonra yenilenmesi gerekmektedir. 

Hastalara öngörülen tedavi planlaması, çeşitliliği, avantaj ve dezavantajları detaylı olarak anlatılır. Doğru teşhislere yönelten detaylı bir muayene ve tedavi planı yapılarak başlanan tedaviler başarı ile sonuçlandırılır ve uzun ömürlü olur; böylece sağlık, zaman ve ekonomik kayıplardan kaçınılmış olur. 

Radyoloji kliniğinde çekilen radyografiler merkezimizdeki kliniklerde monitörize edilecek şekilde dijital ağ ve hasta takip programı ile takipleri yapılır. Gerekli görüldüğünde ileri görüntüleme ve tetkikler için Tıp hekimliği branşlarından faydalanılmaktadır. Bu işlemler sonucunda hastaların planlanan tedavileri fakültemizin ilgili diğer klinikleri tarafından yapılmaktadır.

 

Muayene Olurken ve Radyografi Çektirirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Muayene esnasında;
Sorulan sorular doğru bir şekilde yanıtlanmalı, tedavi ve hasta sağlığını zora sokmamak için eksik bilgi verilmemelidir.

Radyoloji Kliniğinde;
Film çekiminden önce baş ve boyun bölgesindeki tüm metal takılar (gözlük, işitme cihazı, toka, küpe, hızma, piercing, kolye vb.) çıkartılmalıdır.
Varsa hareketli protezler ağızdan çıkartılmalıdır.

Hamileliğin Olduğu Durumlar
Merkezimizde kullanılan en son teknoloji ürünü radyografi cihazlarının yaydığı radyasyon miktarı çok düşük olup insan sağlığını tehdit edecek seviyede olmamasına karşın, özellikle hamileler ve hamilelik şüphesi olanlardan, acil tıbbi gereksinimler ve doktor talebi dışında radyografi alınmaz.
Gerekiyorsa ilgili personele başvurularak radyoloji kliniğine kurşun önlük giymeden girilmemelidir.

 

Verilen Hizmetler

Genel Ağız ve Diş Muayenesi
Tedavi Planlamasının Yapılması
Periapikal Röntgen
Panoramik Röntgen
Sefalometrik Grafi
Diğer Ekstraoral Grafiler
Ultrasonografi
Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi
Oral Mukoza Hastalıklarının Tanısı ve Tedavisi

 

Sıkça Sorulan Sorular

Diş Filmi Çektirmemizin Amacı Nedir?
Dişleri barındıran ve gözle görülmeyen kemik içi yapıların durumunun izlenmesi, var olan diş/dişeti rahatsızlıklarının kök ve kemik ile olan ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla diş filmi çektirilir. Bu da başlangıçta var olan ya da dışarıdan gözle görülemeyecek rahatsızlıkların teşhis edilmesine ve erken tedavisine olanak sağlar. Ağız içerisindeki diş yapısı bozuklukları, herhangi bir iltihap varsa hangi dişten kaynaklandığı, diş köklerinde mevcut olan kırıklar, tümör ve kistler için röntgen çekmek en doğru sonucu verir.

Diş Röntgen Filmi Çektirmenin Işın Alma Yönünden Bir Sakıncası Var mıdır?
Modern diş radyolojisi cihaz ve metotları ile çekilen diş röntgeninden alınan doz minimal düzeydedir. Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur. Aksine teşhis açısından röntgenden elde edilen fayda çok daha fazladır.

Hamilelik Döneminde Diş Filmi Çektirebilir miyim?
Hamileler ve hamilelik şüphesi olanlardan, acil tıbbi gereksinimler ve doktor talebi dışında radyografi alınmaz. Gerekiyorsa ilgili personele başvurularak radyoloji kliniğine kurşun önlük giymeden girilmemelidir.

Var Olan Eski Röntgen Filmlerini Saklamam Gerekir mi?
Eğer elinizde bulunan röntgen filmleri teknik olarak sorunlu ya da şimdiki durumunuzu yansıtmayacak kadar eski ise muayene sırasında kullanılması uygun değildir. 6 aydan daha eski röntgen filmlerinin yerine yenisi çekilmelidir. Fakat eski röntgen filmlerinin muayene sırasında yanınızda bulundurulması şimdiki durumla eski durumun kıyaslanması açısından faydalıdır. Bu nedenle eski röntgen filmleri atılmamalı, muayeneye gelirken getirilmelidir.

Dental Tomografi Nedir? Niçin Tercih edilmektedir? Işın Alma Açısından Bir Sakıncası Var mıdır?
Dental tomografi x-ışını kullanılarak incelenmek istenilen bölgenin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. Tomografi görüntüsü ile normal röntgen filmlerinde görülmeyen patoloji-anatomik yapı ilişkileri incelenebilmektedir.
Dental tomografi cihazı ile 3 plandan çok sayıda kesit alınır. Daha sonra bu kesitler ileri düzey yazılımlar yolu ile yeniden dilimlenip yapılandırılarak hedeflenen bölgenin istenilen açıdan ve her yönden görüntülenebilmesi sağlanır. Diğer dental görüntüleme yöntemleri ile görüntülenemeyen alanlar tomografi ile görüntülenmektedir. X-ışınları yalnızca hedeflenen bölgeye gönderildiğinden, tiroid bezi ve katarakt gibi hassas organlar radyasyondan korunur. Görüntü kalitesi çok yüksektir. Yüksek teşhis detayı ve ölçüm doğruluğu veren bu kesitler her türlü tedavide yol gösterici olmaktadır. Ayrıca bu teknikle kafatasının hacimsel görüntüsü oluşturularak kemik yapısı da incelenebilmektedir.

Ne Sıklıkta Dişlerimi Muayene Ettirmem Gerekir?
Düzenli şekilde fırçalanan dişlerin ağrımaması, problem olmadığı anlamına gelmemektedir. En az altı ayda bir ayrıntılı bir diş kontrolünün yapılması gereklidir.

Ağzımda Meydana Gelen Kanama, Koku, Uyuşma, Yanma Gibi Değişiklikler Vücudumdaki Hastalıkların Belirtisi Olabilir mi?
Evet, olabilir. Bu nedenle, yakınmalarınızın ağız ve diş kaynaklı mı, yoksa vücudunuzdaki diğer düzensizlikler nedeniyle mi oluştuğunu belirlemek üzere mutlaka diş hekiminize başvurmanız gereklidir.

Yapılan ilk muayene ne kadar süre geçerlidir?
Yeni oluşan herhangi bir sağlık probleminiz yoksa yapılan tedavi planlaması 6 ay geçerlidir. Altı ay sonra merkezimize tekrar başvurduğunuzda yeniden ilk muayeneye girmeniz gerekmektedir.

 

 

AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ ANABİLİM DALI

Öğretim Üyesi Adı e-posta

Prof. Dr. Hakan EREN

Anabilim Dalı Başkanı

hakan.erencomu.edu.tr

Doç.Dr.Yeşim DENİZ yesimdenizcomu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Rüya SESSİZ r.sessizcomu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Gamze COŞAN ATA gamze.cosanatacomu.edu.tr
Araştırma Görevlisi İlknur SEVİM ilknur.sevimcomu.edu.tr
Araştırma Görevlisi Beyza ALTUNKILIÇ beyza.altunkiliccomu.edu.tr