Periodontoloji Bölümü Tanıtımı
Periodontal hastalıklar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yaygındır ve küresel nüfusun yaklaşık % 20-50'sini etkiler. Yetersiz oral hijyen, sigara ve diyabet periodontal hastalıkların ana risk faktörlerindendir. "Gingivitis", diş eti hastalıklarının başlangıç aşamasıdır. Bu aşamada diş etleri kanar ve hastalık sadece diş etlerini tutmuştur. Bu aşamada tedavi edilmeyen hastalık daha derin dokulara ilerleyip, dişleri destekleyen alveol kemiğine ulaşır ve "Periodontitis" ismini alır. Bir süre sonra diş, etrafını saran destek dokulardaki kayıplar nedeniyle sallanmaya başlar. Bu durum dental implantlar etrafında da görülebilir. "Peri-implant mukozitis" aşamasında, implant çevresi yumuşak dokularda tutulum olurken, "Peri-implantitis" aşaması, implant çevresindeki kemik dokunun kayba uğradığı durumdur. Dişleri ve dental implantları destekleyen sert ve yumuşak dokuların sağlığını korumak ve hastalıklarını tedavi etmek Periodontoloji Anabilim Dalı'nın çalışma alanlarıdır. Bu kapsamda diş ve implant çevresindeki hastalık nedeniyle kaybedilen destek dokuların yeniden oluşturulmasında "Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu" prensipleri kullanılarak tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca sert ve yumuşak dokudaki yetersizlikler de yine yapılan tedaviler ile düzeltilebilmektedir.
"Dişeti çekilmeleri" de toplumda sıklıkla rastlanan sorunlardandır. Açığa çıkan kök yüzeyi hassasiyet, ağrı ve estetik kaygılar gibi sorunlara yol açar. Periodontal Plastik Cerrahi yöntemleri kullanılarak bu çekilmeler tedavi edilebilir. Ayrıca Otojen Kan ürünlerinin (PRF) kullanımı, dişeti estetiği (pembe estetik), implantoloji, peri-implant hastalıklar, LASER, sistemik-periodontal durum ilişkisi konuları bölümümüz ilgi alanına girmektedir.
Bunların yanı sıra bölümümüz, toplumun ağız ve diş sağlığının korunması amacıyla çalışmalara katılmaktadır. Bölümümüzce "Mezuniyet öncesi eğitim" kapsamında “Diş Hekimliği” ve “Diş hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi” kapsamında “Periodontoloji Uzmanlık Eğitimi” teorik ve uygulamalı dersleri yürütülmektedir.
1. Diş taşı temizliği nedir? Neden yapılmalıdır?
- Diş taşı temizliği, dişlerde biriken plak ve tartarın bir diş hekimi tarafından özel aletler kullanılarak temizlenmesidir. Diş taşı temizliğinin başta ağız ve diş sağlığının korunması olmak üzere birçok faydası vardır. Bu işlem sayesinde diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önlenmesi sağlanabilir.
2. Diş Taşı Temizliği Dişlere Zarar Verir Mi?
- Diş taşı temizliğinin dişler üzerine herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır.
3. Diştaşı Temizliği (Detertraj) Yaptırırken Dişlerim Çok Ağrır Mı?
- Diş taşı temizliği ağrılı bir işlem değildir, çoğu zaman anesteziye ihtiyaç olmadan bile yapılabilir. Ancak, diş taşlarının yoğun olduğu zaman anestezi uygulanabilir ve bu durumda da hastanın acı hissetmesi mümkün değildir.
4. Diş Etlerim Fırçalama Sonrası Kanıyor. Neden?
- Sağlıklı diş etlerinde fırçalamada kanamadan söz edemeyiz. Fırçalama esnasında kanama varsa diş eti iltihabından şüphelenilebilir.
5. Dişlerimi Çok Sık Fırçalarsam Aşınır Mı?
- Dişlerimizi aşırı fırçalarsak diş minesinin aşınmasına sebep oluruz. Bu durum da dişlerde hassasiyet, diş eti çekilmesi gibi durumlara yol açabilir.
6. Dişlerimi Düzenli Fırçalıyorum Yine De Diştaşı Oluşur Mu?
- Düzenli ve doğru teknikle diş fırçalanırsa, diş ipi ve/veya ara yüz fırçaları da kullanılırsa diştaşı oluşumu engellenebilir.
7. Neden Diş İpi Kullanmalıyım?
- Diş ipi dişlerin ara yüzlerinin temizliğinde oldukça önemlidir. Ayrıca dişlerin arasında biriken ve gözle görülmeyen kalıntıların neden olduğu ağız kokusu ve enfeksiyon gibi problemleri önlemek açısından diş ipi kullanımı büyük önem taşır.
8. Diş İpi Dişlerime Zarar Verir Mi?
- Doğru kullanımda diş ipi dişlere zarar vermekten ziyade yararlıdır. Doğru diş ipi kullanımında yardım almak için diş hekimizden tavsiye almanız önemlidir.
9. Çürüksüz Diş Çekilir Mi?
Evet, çürüksüz dişler de çekilebilir. Diş çekiminin birden fazla endikasyonu vardır. Diş eti hastalıkları gibi diğer problemler ortaya çıkabilir veya dişlerin düzgün hizalanması için gerekebilir. Dolayısıyla, diş hekiminiz, diş çekimi gerekliliğini belirlemek için durumu değerlendirecektir.
10. Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi Var Mı?
Evet, diş eti çekilmesinin tedavisi vardır. Diş eti çekilmesinin nedeni genellikle diş eti hastalıklarıdır. Diş hekimi, diş eti çekilmesini durdurmak ve diş eti sağlığını yeniden kazandırmak için tedavi yöntemleri önerebilir. Tedavi yöntemleri çekilmeye neyin sebep olduğuna ya da çekilmenin derecesi gibi durumlara bağlı olarak değişebilir, bu yüzden bir diş hekimiyle görüşmek önemlidir.
11. Neden Yılda 2 Kere Diş Hekimi Kontrolüne Gitmeliyim?
Yılda iki kez diş hekimi kontrolüne gitmek, diş sağlığını korumak ve erken dönemde oluşabilecek sorunları tespit etmek için önemlidir. Bu kontroller, diş çürümeleri, diş eti hastalıkları ve diğer oral sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesini sağlar. Ayrıca, diş temizliği ve diş taşı temizliği gibi düzenli bakım işlemleri de bu kontroller sırasında yapılabilir, böylece dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlığı korunmuş olur.
12. Diş Etlerimdeki Kanama İçin Diş Macunumu Değiştirsem Ya Da Gargara Kullansam Geçer Mi?
Diş etlerindeki kanama genellikle diş eti hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Diş macunu veya gargara değiştirmek bu durumu iyileştirmeyebilir. Bunun yerine, diş hekiminize danışarak diş eti sağlığınızı değerlendirmeniz önemlidir. Diş hekiminiz, diş etlerinizdeki kanamanın nedenini belirleyebilir ve uygun tedaviyi önerebilir. Ayrıca, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve diş hekiminizin önerdiği ağız hijyeni uygulamalarını takip etmek de önemlidir.
13. Hamileyim Dişlerimi Fırçaladığımda Diş Etlerimde Kanama Oluyor? Bu Durum Normal Mi?
Hamilelik sırasında diş etlerinde kanama olması oldukça yaygın bir durumdur ve genellikle hamilelik hormonlarının etkisiyle diş etlerinin daha hassas hale gelmesinden kaynaklanır. Ancak, bu durum diş eti hastalıklarının bir işareti de olabilir, bu yüzden diş hekiminize danışmanız önemlidir. Diş hekiminiz, diş eti sağlığınızı değerlendirebilir ve gerekirse uygun tedaviyi önerebilir. Ayrıca, hamilelik sırasında diş sağlığınızı korumak için düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve diş hekiminizin önerdiği ağız hijyeni uygulamalarını takip etmek önemlidir.
14. İmplant Nedir? Herkes Yaptırabilir Mi?
İmplant, fonksiyon eksikliğine neden olan ve farklı nedenlerle kaybedilen dislerin yerine konulmakta olan yapay dis köküne denir. Yapay olan bu dis kökü titanyum alaşumdan yapulan vidadir.Bu yapay dis köklerinin temel amacı; eksik diş köklerinin yerini alır, kaybedilen diş ve ağız fonksiyonlarının işlevini yeniden kazandırır. Böylece kemik dokularına zarar verilmeksizin doğal dis yerine kullanlmakta olan yapay dis köküne sahip diş elde edilir.
İmplant tedavisinin başarlı olması için kişinin çene yapisının iyi olması ve kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Eğer kişinin çene kemiğinin gelişimi tamamlanmamışsa farklı ön tedavilerle bu problemin ortadan kalkması sağlanır ve implant tedavisine başlanır. Bütünüyle hareketli protez kullanmakta olan kişiler için de implant tedavisi mümkündür. Ayrıca ağız içinde diş olmadığı zaman da implant tedavisine başlanabilir.
15. İmplant Ameliyatı Esnasında Ya Da Sonrasında Ağrı Olur Mu?
İmplant operasyonundan önce hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu yüzden cerrahi işlem sırasında hasta hiçbir sekilde acı veya ağn hissetmez. İmplant yapılan hastalarda aynı gün anestezi etkisi dağıldıktan sonra hafif ağrlar olabilir. Bu ağrılar normal karşılanmaktadır. Operasyon sonrası diş hekiminin önerdiği ağrı kesici kullanılarak bu durum giderilir.
16. İmplant Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?
-Cerrahi işlem yaplan gün boyunca tükürmek ve ağız çalkalamak yasaktır. Tükürdüğünüz taktirde kanama durmayacaktır. Ağzınızdaki tüm sıvıları yutmanız gerekmektedir.
-Cerrahi işlemi takip eden hafta boyunca sigara içmek kesinlikle yasaktır. -Cerrahi işlemi takip eden hafta boyunca sıcak gıdalar tüketilmemelidir, soğukta herhangi bir sınrlama yoktur.
-Cerahi işlemden sonra yeme-içme için en az 2 saat beklenmelidir. 2 saat sonunda uyuşukluk devam ediyorsa uyuşukluğun geçmesi beklenmelidir. -Yemek yerken cerahi işlem yapılan taraf kullanılmamalıdır.
-Cerahi ișlem sonrası alkol almak 48 saat boyunca yasaktır.
-Reçete edilen ilacınız varsa özellikle antibiyotik düzenli kullanılmalıdır.
17. Ağız Kokusu Neden Olur?
Ağız kokusunun en yaygın sebebi kötü yönetilen ağız hijyenidir. Günlük olarak fırçalama, diş ipi kullanımı, rutin diş temizliği uygulanmadığında bakteriler ağzı istila ederek kontrolsüz bir biçimde çoğalır. Bu durum yoğun ağız kokusuna, diş eti hastalıkları gibi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir.
Diş eti rahatsızlıkları, enfeksiyon, soğan ve sarımsak gibi güçlü kokuya sahip gıdalar, ağız kuruluğu, ağız hijyenine dikkat edilmemesi, boğazda ve dilde oluşan bakteriler ve sigara gibi tütün ürünleri kullanımı ağız kokusunun yaygın nedenleridir.
PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI
Öğretim Üyesi Adı | e-posta |
Anabilim Dalı Başkanı |
mustafatunalicomu.edu.tr |
Prof. Dr. Esra ERCAN | esraercancomu.edu.tr |
Doç. Dr. Raif ALAN | raif.alancomu.edu.tr |
Araştırma Görevlisi Javid İSAYEV | javid.isayevcomu.edu.tr |
Araştırma Görevlisi Berfin CANPOLAT | berfin.canpolatcomu.edu.tr |
Araştırma Görevlisi Eyşan ÇETİNKAYA | eysan.cetinkayacomu.edu.tr |
Araştırma Görevlisi Ceren PALALI | ceren.palalicomu.edu.tr |
Araştırma Görevlisi Emre Can BAYRAK | emrecan.bayrakcomu.edu.tr |
Araştırma Görevlisi Ebrar KOÇAK | ebrar.kocakcomu.edu.tr |