Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü Tanıtımı

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi; ağız boşluğu, dişler, çeneler ve yüz kemikleri ile ilgili hastalıkların, yaralanmaların ve şekil bozukluklarının teşhis ve tedavisini kapsayan bir uzmanlık dalıdır. Bu bölüm, geniş bir yelpazede cerrahi müdahaleler ve tedaviler sunarak hastaların ağız ve yüz sağlığını iyileştirmeyi amaçlar.

Bölümümüzde Sunulan Hizmetler

1. Ağız içi dokulardan biyopsi alınması:
 - Ağız içindeki dokularda iyi veya kötü huylu olabileceği düşünülen doku büyümelerine tanı konulabilmesi için cerrahi olarak örnek alınması işlemi
2.Ağız içi sert ve yumuşak doku cerrahisi:
-Ağız içi sert ve yumuşak doku onarımları, Ağız içi ve ağız dışı dokulardan greft alınması, Doku eksikliklerinin onarımları için greft uygulamaları
3.Protetik tedavi öncesi cerrahi uygulamalar:
- Protez yapılacak hastaların tedavilerinden önce uygun olmayan dokuların ,sert ve yumuşak doku düzenlemelerini içerir.
4.Dentoalveolar girişimler:
-Gömülü dişler ile ilgili tedavileri, diş enfeksiyonları sonucu gerekli durumlarda diş köklerinin cerrahi olarak uzaklaştırılması, diş transplantasyonları/reimplantasyonları, Çene kemiği yetersizliklerinde alveoler kemiğe yönelik distraksiyon uygulamaları
5.Çeneler ile ilgili Kist, Tümör ve Benzeri LezyonlarınTedavileri
 - Çene Kistleri ve Tümörleri: Çenede oluşan kistlerin ve iyi huylu tümörlerin cerrahi yöntemlerle çıkarılması.
-Çenelerde görülen kırmızı ve beyaz lezyonların tedavileri
6. İmplantoloji:
 - Diş İmplantları: Kaybedilen dişlerin yerine yapay diş köklerinin (implant) yerleştirilmesi
-İleri implant cerrahisi işlemleri
7. Maksillofasiyal Travma:
 - Çene Kırıkları :Kazalar veya yaralanmalar sonucu oluşan çene kırıklarının onarılması.
 -Yüz ve Çene Travmaları: Yüz ve çene bölgesine alınan darbeler sonucu oluşan yaralanmaların ve kırıkların tedavisi.
8. Ortognatik Cerrahi:
 - Çene Düzeltme Operasyonları: Çene kemiklerindeki uyumsuzlukları düzeltmek ve daha düzgün bir yüz yapısı kazandırmak için yapılan ameliyatlar.

9. Temporomandibular Eklem (TME) Rahatsızlıkları:
 - Çene Eklemi Problemleri:Çene eklemi ile ilgili ağrı ve fonksiyon bozukluklarının teşhis ve tedavisi.

Neden Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi?

- Fonksiyonel İyileşme: Çiğneme, konuşma ve nefes alma fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlamak.
- Estetik İyileşme: Daha düzgün ve estetik bir yüz yapısına sahip olmak.
- Sağlık:Ağız içi hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi ile genel sağlığın korunması. Çürükler, enfeksiyonlar ve diğer ağız sorunları vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir.

1. İmplant tedavisi ne kadar sürer?
 - İmplant tedavisi, genellikle birkaç ay sürebilir. Bu süre, implantın yerleştirilmesi ve üzerine diş protezinin yapılması aşamalarını içerir. Her hastanın iyileşme süresi farklı olabilir.
2. Diş çekimi sonrası ne yapmalıyım?
 - Öncelikli olarak hekiminizin önerilerine uymalısınız. Diş çekimi sonrası ilk 24 saat boyunca tükürmemelisiniz. Bölgeyi temiz tutmalısınız. Ayrıca, çekim yapılan bölgeye buz kompresi uygulayarak şişmeyi azaltabilirsiniz.
3. Diş implantları güvenli midir?
 - Evet, diş implantları genellikle çok güvenlidir. Doğru planlama ve uygulama ile uzun ömürlü ve sağlam bir çözüm sunarlar. İmplantlar, doğal diş kökü gibi davranır ve çene kemiğine tutunur.
4. Çene kırığı nasıl tedavi edilir?
 - Çene kırığı, kırığın şiddetine ve yerine bağlı olarak çeşitli yöntemlerle tedavi edilir. Basit kırıklar, çene sabitleyici cihazlarla tedavi edilebilirken, daha ciddi kırıklar cerrahi müdahale gerektirebilir.
5. Ortognatik cerrahi sonrası iyileşme süreci nasıl olur?
 - Ortognatik cerrahi sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişir, ancak genellikle birkaç hafta içinde iyileşme gözlemlenir. İlk günlerde şişlik ve ağrı olabilir, bu durum zamanla düzelecektir.
6. Çene eklemi rahatsızlıklarının belirtileri nelerdir?
 - Çene eklemi rahatsızlıkları genellikle çene açma kapama sırasında ağrı, çene hareketlerinde kısıtlılık, baş ağrısı ve çene ekleminde ses gelmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bölümümüz Hakkında

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi bölümümüz, deneyimli uzman kadrosu ve en son teknolojik cihazları ile hizmet vermektedir. Amacımız, her hastamızın sağlıklı, güzel ve fonksiyonel bir ağız yapısına sahip olmasını sağlamaktır. Her hastanın ihtiyaçlarına özel tedavi planları sunuyor ve süreç boyunca en iyi sonuçları elde etmek için titizlikle çalışıyoruz.
Sizleri kliniğimizde ağırlamaktan memnuniyet duyar, sağlıklı gülüşlere birlikte ulaşmayı dileriz.

AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ ANABİLİM DALI

Öğretim Üyesi Adı e-posta